Ecobouwmaterialen heeft voor u de volgende artikelen

Metselmortel

Metsen doen we niet met cementmortels maar met kalkmortels. In tegenstelling tot de klassieke mortels op basis van cement, zorgen kalkmortels met toevoeging van tras voor een meer dampopen verbinding tussen de stenen. Dit kadert volledig in onze filosofie om een volledige dampopen structuur te verkrijgen van het gebouw.

Tras is hier in tegenstelling tot cement, het bindmiddel dat zorgt voor de stevigheid en het uitharden, maar in dit geval met een ademende structuur. Deze ademende structuur wordt verkregen dankzij de poreusheid van dit gemalen vulkanisch gesteente, tras genaamd. De toevoeging van tras zorgt voor een verbinding die meer elastisch is.

Tras wordt toegevoegd aan zowel kalk- als cementmortels.
> Een kalkmortel met tras, bevat tras en kalk
> Een cementmortel met tras, bevat tras en cement

Traskalkmortel mag dan wel ietsje trager uitharden dan gewone mortel, dit heeft dan wel als voordeel dat hij langer vormbaar is bij de verwerking.

Bovendien is een mortel op basis van tras meer elastisch, en geeft deze niet dezelfde agressieve verbinding tussen de stenen, zoals cement. Bijgevolg is recupereren van stenen dus gemakkelijker.

Enkel daar waar een hoge vochtigheidsgraad is of op plaatsen onder het grondniveau gaan we toch mortel gebruiken op basis van cement, bij voorkeur met toevoeging van tras.

Cookies | Uw privacy | Ecobouwmaterialen is onderdeel van EXZO